Kaj je Lardiologija, kako ne le preživeti v teh čudnih časih, akcijski načrt za uspeh, nekaj razmišljanja in še več uporabih informacij. Čas branja: kakih 10 minut. Vrednost: vsaj 1 nasvet, ki vam lahko spremeni prihodnost.

Se ti je poslovanje in življenje v zadnjih mesecih precej spremenilo? Če ne tvoje, opažaš spremembe v okolici? In se ti zdida bo na način, kot je šlo v času do sprememb, šlo tudi v prihodnje?

Moram te stresti… Ne bo šlo. V nadaljevanju razložim zakaj, obenem pa tudi svetujem, kako obrniti stvari drugače, na bolje. Vendar moraš, da se izogneš 10-kratnem upadu, težavam in porazu, prevzeti pobudo in stvari pričeti spreminjati TAKOJ.

Danes je dan nenadnih, nepričakovanih sprememb, ko tudi mednarodna in globalna, še včeraj uspešna podjetja, zapirajo vrata in se drastično preoblikujejo, saj so praktično v nekaj mesecih propadla.

Smo v času, ko je večina tradicionalnih poslov nepredvideno postavljena na rob. Pojavlja se trenutek, ko znanje in metode, ki so še včeraj bile donosne in učinkovite, povsem odpovejo, tržišče pa je poplavljeno s hiperprodukcijo informacij vseh vrst. Ne le vsebin, temveč tudi oglasov samo-oklicanih gurujev ter instantnih nepreverjenih rešitev, ki za ne tako majhen denar obljubljajo “predizdelane” hitre rešitve, ki naj bi po serijskih receptih in digitaliziranih “to-do” listah največkrat s pomočjo zlorabljanja socialnih medijev prinesli hitro olajšanje, vse brez posebnega truda, znanja ali vlaganja.

Kajti kakorkoli slabo se sliši – danes je res skrajni čas za korak proti neobhodni, nujni transformaciji. Noben strah pred neznanim, nikakršna bojazen pred gorami informacij, učenjem in dodatnem delu; kakor niti izgovor “tega si ne moremo privoščiti”, ne morejo stati na poti nujni potrebi, da nekaj naredite. Zelo konkretne korake, naštevam v nadaljevanju.

Covid je namreč masovno zarezal v poslovni svet in mahoma izbrisal desetletja razvoja. Nič več ni, in nikdar več ne bo tako, kakor smo vajeni. Se vam zdi, da lahko nadaljujete “po starem” in se bo vse pomirilo? Zatiskanje oči ni rešitev.

V zadnjem mesecu so v ZDA in svetu prijavili bankrot ali prisilno poravnavo giganti, ki so desetletja bili zgled in vodilni v svojih branžah (npr. Victoria’s Secret, Hertz, JC Penny, Comcar), Številni so najavili odpuščanja, zmanjšanje ali ukinitev produkcije, zapiranje trgovin in drastične spremembe (Zara, Chanel, Rolex, Starbucks, Emirates …), največji investitor na svetu Warren Buffet je izgubil 50 milijard, največja investicijska družba na svetu Black Rock, ki obvladuje 7000 milijard investicij pa je najavila ekonomski zlom. Marsikateri mali podjetnik bo pri tem nagubal čelo in izustil kako modro, kaj pretirano pa se ga ne bo dotaknilo… a se moti. ZDA, kot največji vplivnež na svetovno gospodarstvo v svojem potapljanju nenadzorovano tiska denar, da bi ohranjalo potrošnjo. Si predstavljate, kaj pomeni zaprtje 10-20 tisoč trgovin? In ne, niso le ameriške. Zmanjševanje trgovin poteka tudi v H&M, Gapu in celo pri najbogatejših – Microsoftu. Ustanovitelj AirBnb je nedavno v enem od intervjujev dejal, da je Covid v 6 tednih izničil 12 let njihovega truda in rasti. Nihče tudi posebej ne opozarja na tisoče malih trgovin, lokalov in poslov, ki se po prvi karanteni, niso nikdar več pobrali in odprli. Vse to so bili posredno ali neposredno tudi vaši (in moji) kupci.

Skoraj praviloma prinesejo instantne rešitve občutek navideznega ukrepanja, a povzročijo le še večjo “luknjo” v žepu. Zavoljo pomanjkanja konkretnih odločitev in izbora nujnih radikalnih ukrepov za prilagoditev razmeram, ki jih uporaba takih blažilcev, prestavli za dodaten teden, mesec … pa pride do neizbežnega trenutka, ko je zares prepozno in je neustavljiva hitrost propada 10x.

Ne bi želel zveneti pesimist, še manj ustvarjati paniko ali najavljati katastrofo, rad bi le približno oslikal resnost situacije in vzpodbudil zavest okoli te, ter morda nakazal nekaj smernic, ki so vam lahko v pomoč. Nenazadnje, imamo tudi nekaj poslov, ki so v tem času povečali svoj že tako odličen tržni položaj. To so izjeme, so spletno močni posli z veliko različnih prihodkovnih poti (npr. Amazon, spletni tečaji – šolanja, mrežni marketingi ipd.), ali posebne niše in poslovneži, ki so znale izkoristiti nepričakovano kratkotrajno situacijo ali imeli le srečo. Kaj se torej lahko naučimo iz situacije, kako jo lahko obrnemo sebi v prid?

Predvsem je pomembna priprava načrta. Načrta ki ne bo le v smislu: “Kje naj najdem prodajo, ki mi bo nadomestila izpad prihodka in pokrila izgubo?”, temveč strateškega pristopa ki odgovori predvsem na: “Ali lahko kaj naredim, da bo moja prihodnost uspešna in izpopolnjujoča, ne pa podobna umiranju na obroke?”.

 

Preostanek članka z nasveti je dostopen na linkedin profilu avtorja tukaj.

Če potrebujete izvedbo storitve za 3x eksponentno izboljšanje mesečno… 6 mesečni paket rasti in izboljšav za manj kot cena kave dnevno… 3x!